A mese és a nyelvi kapcsolatteremtés

Ez a rövid bejegyzés arra mutat rá, hogy milyen is a népmesei kommunikáció, a mese és a nyelvi kapcsolatteremtés.

A nyelvi kapcsolatteremtés igénye és szüksége szorosan átszövi mindennapjainkat. De amennyire hétköznapi tevékenységünk is a beszéd, annyi buktatót is hordoz magában. A nehézségek tárháza sajnos végtelen. Hiszen ha ez a képesség kidolgozatlan marad, akkor a beszédben rejlő lehetőségek sem tudnak életünkben gyümölcsöket hozni.

Pedig a nyelvi kapcsolatteremtés készsége jól fejleszthető! Milyen módon? Sok technika létezik. Az egyik legjobban működő: keress jó példákat, és formáld őket sajátoddá! Így messze túllépsz az utánzáson, ami soha sem volt és nem is lesz hiteles!!!

Hogyan lesznek sajátjaiddá ezek a mondatok? Fokozatosan kezdd őket beépíteni mindennapjaidba. Figyeld meg, hogy milyen hatással bírtak. És sok-sok próba után te magad fogsz majd ráérezni, melyik az ami illik hozzád, ami téged mutat be.

S hogy hol vannak ezek a működő, jó mondatok? Van egy kimeríthetetlen tárháza a nyelvi kapcsolatteremtés pozitív példáinak. Ezek a magyar népmesék! Mert milyen is a népmesei kommunikáció:

  • célja a kapcsolat kialakítása után annak fenntartása: ezért hajlandó és tud is energiát, lelket tenni bele,
  • a nyelvi kapcsolatteremtésnek fontos feladata, hogy jól működjön a dolog a két fél között: beszéd így mindig tanít, de hagy időt arra is, hogy mindenki megérjen a feladatra,
  • a másik „fölé beszélés” úgy tanít, hogy meghagyja a tévedés jogát és a tapasztalatból tanulás lehetőségét,
  • mellérendelő viszonyokra törekszik,
  • elfogad,
  • s mindezek eredményeképpen az önbizalmat erősíti a partnerben: egy teremtő ciklus eredménye a magabiztos ember, aki „tud másokkal is segítő/építő módon kapcsolatot teremteni és fenntartani: megért – valakihez elér”.